Toimintamuotoja

Lakeuden Ursan toimintamuotoja

Jäsenillat

Jäsenet kokoontuvat yhdistyksen tähtitornille joka keskiviikko kello 18 alkaen mm. keskustelemaan harrastuksesta ja ajankohtaisista aiheista. Kerhoiltojen ajankohdat ilmoitetaan yhdistyksen tapahtumakalenterissa. Paikalle ovat tervetulleita kaikki tähtitieteestä kiinnostuneet ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kerhoilloissa on myös mahdollisuus itse suorittaa havaintoja sekä saada opastusta kokeneemmilta harrastajilta niin kaukoputken käsittelyssä kuin kohteiden valinnassakin.

Kerhoilloissa voidaan suorittaa myös peiliteleskoopin kollimointia edellyttäen, että paikalla on asiantunteva henkilö.

Kerhoiltoja pyritään ajoittain viettämään myös löyhän teeman merkeissä, jolloin keskustellaan ja esitellään tähtiharrastukseen ja -tieteeseen liittyviä asioita (esim. kaukoputket, planetaariset sumut tms.).

Kerhoillat eivät ole pelkästään tähtitieteeseen liittyviä keskustelutilaisuuksia. Kerhoillat luovat tähtiharrastajille mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen toisten alan harrastajien kanssa. Ne antavat uusille harrastajille tilaisuuden tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin tai tilaisuuden kysellä vinkkejä esim. kaukoputken hankintaan tms.

Havaintoillat jäsenille

Eräs uusimmista toimintamuodoista on jäsenille tarkoitetut havaintoillat, joissa jäsenistö kokoontuu yhteen tekemään havaintoja tähtitaivaan kohteista. Havaintoilloissa voidaan keskittyä hieman ”erikoisempiin” kohteisiin kuin yleisönäytöksissä.

Havaintoillat pidetään Sahannevan observatoriolla, mutta niitä voidaan tarvittaessa pitää myös muussa erikseen sovitussa paikassa liikkuvalla kalustolla.

Retket

Vierailut eri yhdistysten tähtitorneihin ja yleensäkin harrastukseemme liittyviin tapahtumiin ja laitoksiin ovat tärkeä osa Lakeuden Ursan toimintaa.

Harrastustapahtumat

Yhdistys esittelee toimintaansa monissa tempauksissa ja tapahtumissa. Säännöllisesti toistuvia tapahtumia ovat mm. valtakunnallinen tähtiharrastusviikko, jonka aikana pidetään toimitiloissa avoimet ovet, havaintoilta jäsenille jne.

Lakeuden Ursa järjesti valtakunnalliset Tähtipäivät vuoden 2004 keväällä Seinäjoella, Törnävän ammattioppilaitoksella. Kesällä 2010 Lakeuden Ursa isännöi tähtiharrastajien vuotuista kesätapahtumaa Cygnusta, joka pidetään heinäkuussa Ilmajoen Kalajaisjärven leiri- ja kurssikeskuksessa.

Muuta toimintaa

  • Monipuolinen avaruuden ja ilmakehän ilmiöiden valokuvaaminen ja havainnointi
  • Yleisölle tiedottaminen sekä luentojen että median välityksellä maailmankaikkeudesta ja sen tutkimuksesta
  • Luentoja ja kursseja tilauksesta esim. kouluissa
  • Havaintovälineiden parantelu ja valmistus omatoimisesti
  • Havaintovälineiden vuokraaminen jäsenille ja muille kiinnostuneille (tulossa vuoden 2012 – 2013 aikana)
  • Havaintoretket maaseudun pimeyteen tekemään havaintoja valosaasteettomissa olosuhteissa (deep-sky-, meteorihavainnointia, valokuvaamista ym.)
  • Tietokoneen käyttö tähtiharrastuksessa ohjelmineen