Valosaastekartoitus: Kurikka

Kurikassa pahimmat valosaastuttajat ovat keskustan lisäksi katuvalot, jotka eivät onneksi peitä eteläistä taivasta keskustan eteläpuolella, vaikkakin uusi maantie kauhajoelle ja vanhatie aiheuttavat jonkin verran valosaastetta. Katuvaloista pitäisi olla useamman sadan metrin päässä, muuten valot häiritsevät pahasti, valojen hohto pimeällä yötaivaalla näkyy kilometrien päähän. Lisäksi muutamia teollisuushalleja on valaistu liialti horisontin tasoon kohdistetuilla valoilla, jotka loistavat suoraan yli kilometrin päähän, mikä tuskin ei ole tarpeellista.

Kolmostien sekä keskustan valot häiritsevät varmasti sen pohjoispuolella pimeää yötaivasta, vaikka onneksi valaistus kolmostiellä ei ole yhtenäistä. Sielläpäin en koskaan ole ollutkaan havainnoimassa. Keskustan ulkopuolella (ainakin Mietaalla) katuvalot sammutetaan kahdeltatoista, paitsi lauantaisin niitä ei sammuteta öisin ollenkaan, mikä on huono asia. Suunnitteilla on myös valaistuksen jatkamista vanhalla Kauhajoentiellä.

Parhaimpia havaintopaikkoja on valtatie 3:sen eteläpuolella, jossa keskusta on pahin valosaastuttaja. Peltolakiat ja vuoret ovat paikkoja joista voi olla hyvät näkymät etelään, mikä on kaikkein tärkeintä. Eräänä syksynä olen ollut Niileskalliolla lähellä Pitkämön tekoallasta havainnoimassa. Yö jäi mieleeni erittäin mahtavana ja pimeänä kokemuksena! Kauhajoen valot hieman hohtivat äärimmäisessä etelässä, mutta se ei häirinnyt. Nostopainosumuna tunnettu planetaarinen sumu hehkui silloin erittäin hienosti ja näkyi jo kiikareillakin! Muita kokeiltavia ”vuoria” voisi olla Lehtivuori tai vaikkapa Käräjävuori.