Valosaaste vaivaa

Jälleen on hyvä ajankohta kiinnittää huomio yhteen suurimmista mutta vähätellyimmistä ongelmista. Kyse on tietenkin valosaasteesta. Valosaate voidaan määritellä vaikkapa seuraavasti:

Valaistus, joka ei ole tarpeen viihtyisyyden tai turvallisuuden kannalta,
suuntautuu tai heijastuu horisontin yläpuolelle tai on tarpeettoman voimakasta,
on VALOSAASTETTA.

Onglema on havaittu myös Lakeuden Ursan observatoriolla, jonka ympärillä taivaalla näkyy poikkeuksitta oranssi kajo. Myös yksityinen ihminen voi vaikuttaa paljonkin valosaasteen syntyyn. Helpoin tapa on tarkastaa omien pihavalojen suuntaus. Valaisimien tuli olla suunnattu siten, etteivät ne päästä valoa ylöspäin, vaan levittävät sen tasaisena kiilana siihen kohti, jossa valoa oikeasti tarvitaan. Vaikkakin nämä ovat yksistään pieniä asioita, syntyy useasta pienestä valosta yksi suuri loiste taivaalle.

Valosaaste himmentää tähdet Sahannevan observatoriolla 22.10.2008

Ylläoleva kuva on otettu Sahannevan observatoriolla 22.10.2008! Kuva on otettu etelän suuntaan, jossa sijaitsee Rengonharjun lentoasema. Näin huolestuttava on tilanne myös Seinäjoella. Kuva: © Marko Myllyniemi

Valosaastetta on tutkittu jo aika paljon, mutta asiaan ei ole puututtu korkeammilla tahoilla. Edistyneimmissä maissa on jo tosin päästy siihen tilanteeseen, että valosaasteen määrää on rajoitettu erilaisin lakipykälin.

Keinovalaistus sekoittaa lisäksi monien eliöiden päivärytmiä. Bioluminenssilla parittelukumppania hakevat eläimet voivat kärsiä valosaasteesta. Esimerkiksi Suomessa kiiltomadot ovat keinovalaistuksen vuoksi harvinaistuneet, ja niitä on vain alueilla, joilla ei ole jatkuvaa voimakasta keinovalaistusta. Valosaaste vaikuttaa myös kasveihin, esimerkiksi valaisimien lähellä kasvavat puut voivat pudottaa lehtensä myöhemmin syksyisin. Tämä ei todennäköisesti haittaa kasveja.

Maailmalla on jo parissa paikassa voimassa laki valosaastetta vastaan. Useissa maissa on tehty myös erilaisia samansuuntaisia aloitteita. Valosaasteen kurissapito katsotaan osaksi hyvää kaupunkisuunnittelua. Hukkaan heitetty valo tuhlaa myös energiaa ja rahaa!

Valosaasteen vähentämiseksi on säädetty lakeja muun muassa

  • Tšekin tasavallassa
  • Espanjassa
  • Italiassa

[Lähde: Wikipedia]

Asiasta löytyy hyvää tietoa monestakin paikasta.

Internetissä:
http://www.ursa.fi/valosaaste/
http://www.astronetti.com/valosaaste/

Kirjallisesti:
Lyytimäki, Jari: Unohdetut ympäristöongelmat

Pidetään yöt pimeinä!