Tilausnäytökset

Normaalien yleisönäytösaikojen ulkopuolella Lakeuden Ursalla on mahdollisuus järjestää observatoriolla tähtinäytöksiä, tornivierailuja tai aiheeseen liittyvää ohjelmaa tilauksesta erilaisille ryhmille sopimuksen mukaan. Tähtiharrastukseen ja observatorioon käy vuosittain tutustumassa lukuisia koululais-, yritys- ja muita toimintaryhmiä.

Tilausnäytöksen / tornivierailun onnistumisen ja mielyttävyyden takaamiseksi pyydämme ottamaan huomioon alla mainitut asiat.

Milloin voidaan järjestää?

Tilausnäytöksiä tähtinäytöksellä järjestetään pääsääntöisesti syyskaudella syys-marraskuussa sekä kevätkaudella tammi-maaliskuussa. Tilausnäytöksiä aurinkonäytöksellä voidaan järjestää valoisaan vuodenaikaan eli huhti-toukokuussa ja elo-syyskuussa.

Kesäkuukausina (kesä-elokuu) tilausnäytösten järjestäminen on periaatteessa mahdollista, mutta tällöin niitä kannattaa tiedustella hyvissä ajoin.

Tilausnäytöksen järjestäminen yhdistyksen kerhoiltojen tai muiden tapahtumien yhteydessä on mahdollista, mutta niistäkin on hyvä tiedustella etukäteen.

Tilausnäytösten hinta

Perusryhmäkoko on maksimissaan 15 henkilöä, johon saakka tilausnäytös hoidetaan perusmaksulla. Perusryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä henkilöistä peritään 8 € / hlö.

  • Aikuiskerhot ja -ryhmät 100 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö
  • Koululuokat ja muut nuorisoryhmät 120 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö
  • Yritysryhmät 300 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö

Arkipyhinä pidettävistä tilausnäytöksistä peritään kaksinkertainen maksu.

Ryhmille voidaan myös kirjoittaa tai lähettää jälkikäteen lasku (laskutuslisä 5 € jos lähetetään postitse). Pankki- ja luottokorteilla ei voi maksaa observatoriolla. Jos vierailuryhmä saapuu keskiviikon yleisönäytökseen, ryhmää veloitetaan näytösmaksujen mukaisesti. Lisäksi ryhmän saapumisesta on ilmoitettava etukäteen.

Näytösmaksuilla katetaan tähtitornista Lakeuden Ursalle aiheutuvia kustannuksia sekä tuetaan Lakeuden Ursan sivistävää tähtiharrastus- ja luentotoimintaa.

Tilausnäytöksen varaaminen / tiedustelut

Tiedusteluita tilausnäytöksistä voi kysellä tähtinäytösvastaavalta:

Tähtinäytösvastaava:Ulla Sydänoja-Wallin
Sähköposti:naytokset [ät] lakeudenursa.fi
Vaihtoehtoisesti käytä:Tiedustelulomaketta

Tilausnäytöksen varaaminen kannattaa tehdä mieluiten kaksi (2) viikkoa ennen ryhmän kesken suunniteltua vierailuaikaa.

On erittäin tärkeää, että ryhmä pyrkii sopimaan vierailusta hyvissä ajoin, sillä esim. alle viikon varoitusajalla paikanpäälle on vaikeaa saada opastavaa harrastajakuntaa eikä haluttua tilausnäytöstä voida aina toteuttaa tällaisessa tapauksessa.

Tähtinäytöstä tilattaessa on ilmoitettava:

  • Tilaajan nimi
  • Tilaajan puhelinnumero (mahdollisten muutosten ja tarkennusten varalta)
  • Tilaajan osoite (tarvittaessa laskutusosoite)
  • Ryhmän nimi (esimerkiksi yritys, tai koulu ja luokka)
  • Ryhmän vetäjän nimi (esimerkiksi opettaja)
  • Ryhmän koko (perusmaksulla maksimi 15 henkeä)
  • Mahdollinen aihetoivomus

Tilausnäytöksen peruminen tai siirto

Mikäli tilausnäytös tai tornivierailu joudutaan perumaan tilaajasta johtuvista syistä, on peruminen tehtävä viimeistään viikkoa (7 vrk) ennen aiottua vierailuajankohtaa. Mikäli tilausnäytöksen peruminen tehdään tätä myöhemmin, on Lakeuden Ursalla oikeus periä tilaajalta peruutusmaksuna 50 €. Jos tilausnäytöstä ei peruta ollenkaan (eli tilauksen tehnyttä ryhmää ei ilmaannu paikalle) tai se perutaan vasta tilausnäytöspäivänä, näytös laskutetaan pidettynä.

Mikäli vierailuajankohtaa joudutaan siirtämään tilaajasta johtuvista syistä, olisi myös se hyvä ilmoittaa ajoissa.

Tilausnäytöksen ohjelma

Aluksi esitellään lyhyesti Lakeuden Ursan toimintaa ja observatorion rakentamista, jonka jälkeen voi esittää kysymyksiä. Seuraavaksi siirrytään havaintotasolle esittelemään havaintolaitteistoa. Mikäli taivas on selkeä, tämän jälkeen katsellaan teleskoopilla ko. ajankohtana näkyvissä olevia kohteita. Lopuksi siirrytään takaisin alakertaan tutustumaan pariin tähtikarttaohjelmaan ja niiden tarjomiin näkymiin.

Pukeutuminen ja käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornille pukeutuminen

Tilausnäytökset pidetään tähtitornilla, jossa tornin ja yhdistyksen toiminnan esittely tapahtuu melko normaalilämpöisissä sisätiloissa. Kaukoputkella kuitenkin katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Vaatetuksen tulisi näin ollen olla leudollakin säällä sellainen, että puolentunnin tai tunni seisoskelu kylmässä ei aiheuta viluntunnetta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varustaudutaan kuin lähdettäisiin -30 asteen pakkaseen. Erityisesti jalkineiden tulisi olla lämpöä pitävät paksupohjaiset kengät.

Käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä. On vanhempien / huoltajien velvollisuus huolehtia, että myös alaikäiset noudattavat näitä sääntöjä. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla tai viime kädessä vanhemmilla/huoltajalla. Lakeuden Ursa ei vastaa mahdollisista henkilövahingoista.