Tähtinäytökset yleisölle

Yleisölle suunnatut tähtinäytökset pidetään pääsääntöisesti yhdistyksen jäseniltojen yhteydessä joka keskiviikko Sahannevan observatoriolla (Tähtitornintie 74, Seinäjoki) tähtinäytöskaudella. Kannattaa aina varmistaa yhdistyksen kalenterista, milloin näytöksiä järjestetään.  Tähtinäytöskausi on lokakuun alusta marraskuun loppuun ja helmikuusta maaliskuun loppuun seuraavasti:

Tähtinäytökset

Syyskaudella:

Lokakuu klo 19 – 20
Marraskuu klo 18:30 – 20

Kevätkaudella:

Helmikuu klo 18:30 – 20
Maaliskuu klo 19 – 20

Aurinkonäytökset

Keväisin ja syksyisin, kun Aurinko on vielä illalla näkyvissä, pidetään tähtinäytösten sijasta aurinkonäytöksiä, joissa yleisö voi ihailla omaa lähitähteämme turvallisesti yhdistyksen aurinkosuotimella varustetulla teleskoopilla. Myös aurinkonäytösten järjestäminen kannattaa varmistaa kalenterista.

Kevätkaudella:

Huhtikuu klo 18:30 – 19:30
Toukokuu klo 18:30 – 19:30

Syyskaudella:

Elokuu klo 18:30 – 19:30
Syyskuu klo 18:15 – 19

Teemanäytökset

Mikäli tähtitaivaalla näkyy jotain erikoista (kirkas komeetta, pimennys tai vastaavaa), observatoriolla voidaan järjestää tällöin erikoisnäytöksiä ajankohtaiseen teemaan liittyen.

Näytöksillä on säävaraus

Tähtinäytöksiä voidaan järjestää ainoastaan taivaan ollessa selkeä, sillä pilvisellä kelillä taivaalta ei näe yhtään mitään. Lisäksi alle -20°C pakkasella näytöstä ei järjestetä, sillä havaintotilassa vallitsee sama lämpötila kuin ulkona.

Yleisönäytösmaksut

Yleisönäytösmaksuilla rahoitetaan Sahannevan observatorion toimintaa ja laitteiston ylläpitoa.

  • Aikuiset 7 €
  • Alle 18-vuotiaat 5 €
  • Alle 5-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi!
  • Lakeuden Ursan jäsenet ilmaiseksi!

Huomioitavaa:

  • Yleisönäytösvieraiden toivotaan varaavan mukaansa sopiva tasaraha.
  • Pankki- ja luottokortit eivät käy maksuvälineenä observatoriolla.
  • Näytöksiin kannattaa pukeutua kunnolla, mieluummin liikaa vaatetta päälle kuin liian vähän.
  • Jos vierailuryhmä saapuu yleisönäytökseen, ryhmää veloitetaan näytösmaksujen mukaisesti (katso yllä olevat hinnat). Lisäksi ryhmän saapumisesta on hyvä ilmoittaa ajoissa etukäteen.

Pukeutuminen ja käyttäytyminen tähtitornilla

Tähtitornille pukeutuminen

Näytökset pidetään tähtitornilla, jossa tornin ja yhdistyksen toiminnan esittely tapahtuu melko normaalilämpöisissä sisätiloissa. Kaukoputkella kuitenkin katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Vaatetuksen tulisi olla leudollakin säällä sellainen, että puolentunnin tai tunnin seisoskelu kylmässä ei aiheuta viluntunnetta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä ja talvella kannattaa periaatteessa varustautua kuten -30 asteen pakkaseen (korkeintaan kesällä tai alkusyksystä voi olla muutamia iltoja, jolloin saattaa pärjätä pelkällä T-paidalla). Erityisesti jalkineiden olisi hyvä olla lämpöä pitävät paksupohjaiset kengät.

Käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä. On vanhempien / huoltajien velvollisuus huolehtia, että myös alaikäiset noudattavat näitä sääntöjä. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla tai huoltajalla. Lakeuden Ursa ei vastaa mahdollisista henkilövahingoista.