Kirjasto

Lakeuden Ursan tähtitieteellinen kirjasto palvelee jäseniä Sahannevan observatoriolla yhdistyksen tapahtumien yhteydessä tai sopimuksen mukaan. Yhdistyksen kirjastossa olevista kirjoista on ladattavissa PDF-muotoinen kirjaluettelo (m. 0.63Mt). (Huom. kirjaluettelo on 2015-versio; uudempi kirjalista lisätään myöhemmin)

Julkaisujen lainausperiaatteet ja kirjaston säännöt

§1 Kirja- ja lehtilainaukset ovat mahdollisia ainoastaan yhdistyksen jäsenille. Jäsenet voivat käyttää yhdistyksen kirjastoa kerhoiltojen ja erilaisten muiden tapahtumien (kuten kokoukset) yhteydessä tai sopimalla käynnistä hallituksen jäsenten kanssa. Lainaukset ovat heti mahdollisia myös sellaisille uusille jäsenille, jotka liittyvät ja maksavat jäsenmaksunsa observatoriolla em. tapahtumien yhteydessä.

§2 Suositeltava laina-aika on maksimissaan noin 4 viikkoa, mahdollisesta pidemmästä laina-ajasta voidaan sopia hallituksen jäsenten kanssa. Mikäli ajatellun palautusajankohdan läheisyyteen ei osu kerhoiltoja tms. tapahtumia, myös palautusajasta ja -tavasta voidaan sopia.

§3 Lainaukset tulee merkitä erilliseen lainauslistaan, josta selviävät lainattu teos, lainauspäivä, lainaajan täydelliset yhteystiedot sekä palautuspäivä. Lainauskansio löytyy (tai ainakin pitäisi löytyä) kirjahyllyltä tai kirjaston välittömästä läheisyydestä.

§4 Aivan vanhimmat Tähdet ja Avaruus -lehdet (1970-luvulta) kuuluvat käsikirjastoon ja niitä voi lukea ainoastaan kerhotiloissa (niitä ei lainata kuin poikkeustapauksissa). Sama koskee myös 1960-luvulta peräisin olevia (tai vanhempia) Ursan muita julkaisuja, mikäli tällaisia kirjastoon saadaan.

§5 Mikäli Lakeuden Ursan kirjastosta lainattu kirja, lehti tai muu julkaisu vahingoittuu tai katoaa, on lainaaja velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot niiden täydestä arvosta tai hankkimaan uuden vastaavan teoksen tilalle, jos se on mahdollista.

§6 Lakeuden Ursan kirjastosta lainattuja julkaisuja ei saa lainata kolmannelle (perheen ulkopuoliselle) osapuolelle ilman Lakeuden Ursan hallituksen jäsenten antamaa kirjallista lupaa.

§7 Havaintokauden päättyessä (syys- tai kevätkausi) kaikki sillä hetkellä voimassaolevat kirja- ja lehtilainat olisi pyrittävä palauttamaan viimeisenä kerhoiltana observatorion kirjastoon (mm. inventaarion vuoksi).