Aurinkonäytökset yleisölle

Keväällä ja loppukesästä, kun Aurinko on illalla vielä näkyvissä, Sahannevan observatoriolla (Tähtitornintie 74, Seinäjoki) järjestetään Aurinkonäytöksiä Lakeuden Ursan kerhoiltojen yhteydessä.

Aurinkonäytöksissä yleisö voi ihailla omaa lähitähteämme turvallisesti yhdistyksen aurinkosuotimella varustetuilla teleskoopeilla. Mikäli taivaalla on näkyvissä muita havaittavia kohteita (Kuu, planeettoja), myös niitä voidaan samassa yhteydessä katsella. Aurinkonäytösten järjestäminen kannattaa varmistaa kalenterista.

Kevätkaudella:

Huhtikuu klo 18:30 – 19:30
Toukokuu klo 18:30 – 19:30

Syyskaudella:

Elokuu klo 18:30 – 19:30
Syyskuu klo 18:15 – 19

Näytöksillä on säävaraus

Aurinkonäytöksiä voidaan järjestää ainoastaan silloin kun taivas on enimmäkseen selkeä, sillä pilvisellä kelillä taivaalta ei näe yhtään mitään.

Näytöshinnasto

  • Aikuiset 7 €
  • Alle 18-vuotiaat 5 €
  • Alle 7-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi!
  • Lakeuden Ursan jäsenet ilmaiseksi!

Näytösmaksuilla rahoitetaan Sahannevan observatorion ja sen laitteiston ylläpitoa ja hankintoja.

Huomioitavaa:

  • Yleisönäytösvieraiden toivotaan varaavan mukaansa sopiva tasaraha.
  • Pankki- ja luottokortit eivät käy maksuvälineenä observatoriolla.
  • Näytöksiin kannattaa pukeutua kunnolla, mieluummin vähän liikaa vaatetta päälle kuin liian vähän. Kaukoputkella katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Harvassa ovat ne kesäiset ja syksyiset illat, jolloin lämpöä riittää niin paljon, että kaukoputken ääressä tarkenee T-paidalla.
  • Jos vierailuryhmä saapuu yleisönäytökseen, ryhmää veloitetaan tilausnäytöshinnaston mukaisesti. Lisäksi ryhmän saapumisesta on hyvä ilmoittaa ajoissa etukäteen.

Käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on kiellettyä, mistä seikasta vanhempien on syytä valistaa jälkikasvua. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla tai huoltajalla. Lakeuden Ursa ei vastaa mahdollisista henkilövahingoista.