Näytökset

Kaikki näytöstoiminta ja yleisötilaisuudet ovat toistaiseksi keskeytetty Covid-19 -pandemian vuoksi mukaan lukien tilausnäytökset. Tarkastellaan tilannetta uudelleen syksyllä 2021.

Yleisönäytökset

Yleisönäytöksiä pidetään jokaisen kerhoillan yhteydessä säästä huolimatta. (Katso tapahtumakalenterista tarkemmin kerhoiltojen ja yleisönäytöksien ajankohdat.) Isomman ryhmän (min. 10 henkilöä) saapumisesta on ilmoitettava etukäteen.

Yleisönäytöksissä noudatetaan alla olevaa hinnastoa (yksittäinen henkilö ja ryhmä noudattavat samaa hinnoittelua yleisönäytöksissä):

 • Aikuiset: 7 €
 • Alle 18-vuotiaat: 5 €
 • Alle 5-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi!

Maksaminen tapahtuu joko tornilla käteisesti tai laskulla jälkikäteen (laskutuslisä 5 €, jos lähetetään postitse), sillä pankki- ja luottokorteilla ei voi maksaa observatoriolla. Toivomme myös käteismaksun yhteydessä sopivaa tasarahaa. Näytösmaksuilla katetaan tähtitornista Lakeuden Ursalle aiheutuvia kustannuksia sekä tuetaan Lakeuden Ursan sivistävää tähtiharrastus- ja luentotoimintaa.

Tilausnäytökset

Kaikki näytöstoiminta ja yleisötilaisuudet ovat toistaiseksi keskeytetty Covid-19 -pandemian vuoksi mukaan lukien tilausnäytökset. Tarkastellaan tilannetta uudelleen syksyllä 2021.

Tilausnäytökset ovat kerhoiltojen ulkopuolella järjestettäviä näytöksiä, joita voidaan järjestää milloin tahansa vuoden ajasta riippumatta.

Perusryhmäkoko on yleensä maksimissaan 15 henkilöä, johon saakka noudatetaan perusmaksua (tietenkin suuremmat ryhmät ovat tervetulleita). Ryhmäkoon 15 ylittävistä henkilöistä lisämaksu on yleisesti 8 € / henkilö.

 • Koululuokat ja muut ryhmät 120 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö
 • Yritysryhmät 200 €, ryhmäkoon 15 henkilöä ylittävistä osallistujista 8 € / henkilö

Arkipyhinä pidettävistä tilausnäytöksistä peritään kaksinkertainen maksu.

Maksaminen tapahtuu niin kuin yleisönäytöksissä (ko. ylempänä).

Tilausnäytöksen varaaminen / tiedustelut

Tiedusteluita tilausnäytöksistä ja varauksia voi tehdä tähtinäytösvastaavalta

Tähtinäytösvastaava:Ulla Sydänoja-Wallin
Sähköposti:naytokset [ät] lakeudenursa.fi
Vaihtoehtoisesti käytä:Tiedustelulomaketta

Tilausnäytöksen varaaminen kannattaa tehdä mieluiten kaksi (2) viikkoa ennen ryhmän kesken suunniteltua vierailuaikaa, sillä silloin saamme varattua esittelijöitä (tämä ei ole välttämätöntä). On erittäin tärkeää, että ryhmä pyrkii sopimaan vierailusta hyvissä ajoin, sillä esim. alle viikon varoitusajalla paikanpäälle on vaikeaa saada esittelijöitä paikalle, eikä haluttua tilausnäytöstä voida aina toteuttaa tällaisessa tapauksessa (tietenkin yleisönäytökset ovat poikkeustapaus). Toisaalta sää ja ennusteet voivat muuttua tosi nopeasti lyhyen ajan sisällä selkeästä pilviseen. Näihin tapauksiin kannattaa varautua varaamisen yhteydessä.

Tähtinäytöstä tilattaessa on ilmoitettava:

 • Tilaajan nimi
 • Tilaajan puhelinnumero (mahdollisten muutosten ja tarkennusten varalta)
 • Tilaajan osoite (tarvittaessa laskutusosoite)
 • Ryhmän nimi (esimerkiksi yritys, tai koulu ja luokka)
 • Ryhmän vetäjän nimi (esimerkiksi opettaja)
 • Ryhmän koko (perusmaksulla maksimi 15 henkeä)

Mahdollinen aihetoivomus (jos on jokin tietty tähtitieteen aihe, joka kiinnostaa

Tilausnäytöksen peruminen tai siirto

Mikäli tilausnäytös tai tornivierailu joudutaan perumaan tilaajasta johtuvista syistä, on peruminen tehtävä viimeistään viittä päivää (5 vrk) ennen aiottua vierailuajankohtaa. Mikäli tilausnäytöksen peruminen tehdään tätä myöhemmin, on Lakeuden Ursalla oikeus periä tilaajalta peruutusmaksuna 50 €. Jos tilausnäytöstä ei peruta ollenkaan (eli tilauksen tehnyttä ryhmää ei ilmaannu paikalle), näytös laskutetaan pidettynä. Mikäli vierailuajankohtaa joudutaan siirtämään tilaajasta johtuvista syistä, olisi myös se hyvä ilmoittaa ajoissa (siirtämisestä ei veloiteta lisämaksua).

Aurinko- ja tähtinäytöksistä

Lakeuden Ursa järjestää monia näytöksiä ympäri vuoden. Tähtiharrastukseen ja observatorioon käy vuosittain tutustumassa lukuisia koululais-, yritys- ja muita toimintaryhmiä. Vuoden ajasta riippuen näytös on joko aurinko- tai tähtinäytös.

Aurinkonäytöksien pidetään enimmäkseen huhtikuusta syyskuuhun, jolloin Aurinko on taivaalla pitkään näkyvissä. Aurinkonäytöksien aikana voidaan myös havainnoida kuuta (mikäli on näkyvissä) sekä mahdollisesti planeettoja. Yleisesti ajatellaan, että valoisaan aikaan ei voi katsoa mitään, kun ei näe tähtiä tai muita taivaankohteita. Mutta omaa Aurinkoa voidaan havainnoida, jos on oikeat laitteet ja suodattimet. (Paljain silmin tai aurinkolaseilla ei Aurinkoa voi eikä saa havainnoida!)

Tähtinäytöksiä pidetään enemmän muina aikoina. Tällöin pimeämpään aikaan voidaan havainnoida syvän taivaan kohteita, planeettoja ja muita. Pimeämpään aikaan on silti haittana valosaaste, joka estää taivaankohteiden havainnointia. (Lue lisää valosaasteesta sivuiltamme).

Näytöksillä on säävaraus

Aurinkonäytöksiä voidaan järjestää ainoastaan silloin kun taivas on enimmäkseen selkeä, sillä pilvisellä kelillä taivaalta ei näe yhtään mitään. Havainnointeja näytöksissä voidaan järjestää ainoastaan taivaan ollessa selkeä, sillä pilvisellä kelillä taivaalta ei näe yhtään mitään. Lisäksi alle -20°C pakkasella näytöstä ei järjestetä, sillä havaintotilassa vallitsee sama lämpötila kuin ulkona.

Tähtitornille pukeutuminen

Näytökset pidetään tähtitornilla, jossa tornin ja yhdistyksen toiminnan esittely tapahtuu melko normaalilämpöisissä sisätiloissa. Kaukoputkella kuitenkin katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Vaatetuksen tulisi olla leudollakin säällä sellainen, että puolentunnin tai tunnin seisoskelu kylmässä ei aiheuta viluntunnetta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä ja talvella kannattaa periaatteessa varustautua kuten -30 asteen pakkaseen (korkeintaan kesällä tai alkusyksystä voi olla muutamia iltoja, jolloin saattaa pärjätä pelkällä T-paidalla, mutta tähtitornilla tuulee silti hyvin usein). Erityisesti jalkineiden olisi hyvä olla lämpöä pitävät paksupohjaiset kengät ja hanskat tulisi olla lähes aina mukana.

Käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä. On vanhempien / huoltajien velvollisuus huolehtia, että myös alaikäiset noudattavat näitä sääntöjä. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla tai huoltajalla. Lakeuden Ursa ei vastaa mahdollisista henkilövahingoista.