Revontulia havaitsemaan

Tiesitkö, että revontulia näkyy eniten päiväntasausten aikaan, eli syksyllä syys-lokakuussa ja keväällä maalis-huhtikuussa.

Maan asennosta johtuen aurinkotuuli pääsee tällöin tehokkaimmin tunkeutumaan Maan magneettikenttään, jolloin pienempikin purkaus riittää aikaansaamaan revontulia taivaalle.

Kellonajallisesti revontulien esiintymisen todennäköisyys on suurimmillaan puolenyön molemmin puolin eli revontulibongarin kannattaa suunnata katse taivaalle erityisesti klo 21-2 välisenä aikana selkeänä yönä.

Ajantasaisen revontuliennusteen löytää esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen Avaruussääennusteesta: https://rwc-finland.fmi.fi/

Revontulet Kurikassa 4.9.2022 klo 22:30

Kerhoillat alkavat ke 24.8. klo 18!

Yöt ovat alkaneet vähitellen tummua sen verran, että tähdetkin ovat taivaalle ilmestyneet ja ensimmäinen astronomisen hämärän hetki Pohjanmaan korkeudella saavutetaan 29.8. (astronominen hämärä eli Auringon kiekon keskipiste laskee 12–18 astetta horisontin alapuolelle). Onkin hyvä hetki pikkuhiljaa aloitella tähtiharrastusta kesätauon jälkeen.

Lakeuden Ursan syyskauden 2022 ensimmäinen kerhoilta pidetään Sahannevan observatoriolla keskiviikkona 24.8. klo 18 alkaen. Kerhoiltaan ovat tervetulleita niin jäsenet kuin muutkin tähtitieteestä ja sen harrastamisesta kiinnostuneet. Toisin sanoen viimeisen parin vuoden aikana vallinneista koronarajoituksista on nyt luovuttu yleisen käytännön mukaisesti.

Ainoa suurempi muutos kerhoiltoihin on, että havaintokaudella 2022-2023 kerhoiltojen yhteydessä järjestetään TILAUSNÄYTÖKSET. Mikäli tilausnäytöksiä ei ole, niin tällöin kerhoiltoihin osallistuvat katselevan yhdistyksen putkilla taivaalla näkyviä kohteita.

Lakeuden Ursan YLEISÖNÄYTÖKSET puolestaan tullaan pitämään erikseen päätettävinä ajankohtina riippuen niin vallitsevasta säätilasta kuin havaintokohteistakin. Parhaiten näistä saa tiedot Lakeuden Ursan kotisivuilta löytyvistä tiedotteista ja/tai tapahtumakalenterista.

Lakeuden Ursa Instagramissa

Johtuen teknisistä ongelmista FB-tilimme kanssa, on Lakeuden Ursassa päädytty siirtymään Instagram-tilin käyttöön Facebookin sijasta. Lakeuden Ursan Instagram-tili löytyy osoitteesta: https://www.instagram.com/lakeusursa/.

Mahdolliset Sahannevan observatoriolla otetut kuvat tai muussa Lakeuden Ursan toiminnassa otetut ja siihen liittyvät kuvat toivotaan jaettavan seuraavilla häshtageilla: #lakeusursa #lakeudenursa #sahannevanobservatorio

Kesäaika sunnuntaina 27.3.2022

Sunnuntaina 27.3.2022 kellot siirretään normaaliajasta kesäaikaan klo 3 yöllä, jolloin viisareita siirretään tunnilla eteenpäin osoittamaan klo 4:ää. EU teki jo vuonna 2018 päätöksen, jonka mukaan kellonaikojen siirtelystä piti luopua 2021, mutta asia on edelleenkin kesken. Näyttää vähän siltä, että kellonaikojen turhanpäiväinen siirtely jatkuu hamaan tulevaisuuteen EU:n saamattomuuden vuoksi.

Kevätkokous la 26.3.2022 klo 18

Lauantaina 26.3.2022 klo 18 alkaen pidetään Lakeuden Ursa ry:n sääntömääräinen kevätkokous Sahannevan observatoriolla osoitteessa Tähtitornintie 74, Seinäjoki. Esillä ovat sääntömääräiset asiat ja muut mahdolliset asiat.

Kevätkokous pidetään tälläkin kertaa hybriditapahtumana eli kokoukseen on mahdollista osallistua sekä paikanpäällä että etänä Zoom-ohjelmiston kautta. Zoomin kokouslinkki julkistetaan myöhemmin sekä sähköpostilistalla että kotisivuilla.

Aurinkokuntatapaaminen 11.-13.2. verkossa

Valtakunnallisen Ursan Aurinkokuntatapaaminen järjestetään tulevana viikonloppuna 11.-13.2. verkkotapahtumana, johon jokaisella tähtiharrastajalla on mahdollisuus osallistua joko Zoomin tai Ursan Youtube-kanavien kautta.

Aurinkokuntatapaamisen tarkempi ohjelma ja osallistumisohjeet löytyvät Ursan sivuilta osoitteesta: https://www.ursa.fi/aurinkokuntatapaaminen2022