Avoimet ovet 26.11.2023 klo 16-18

Joko olisi taas se aika vuodesta, kun taivaalle olisi kiva katsella oikein kunnon laitteilla? Miten olisi lyhyt kertaus siitä mitä koulussa tähtitieteestä opeteltiin? Kuinka monta tähteä on taivaalla vai onko ne sittenkin naulanreikiä? Näihin kaikkiin kysymyksiin saa vastauksen Lakeuden Ursan avoimissa ovissa. Näitä ovia pidetään auki tämän viikon sunnuntaina klo 16-18, jonka aikana pääsee vapaasti tutkailemaan observatoriota ja sen havaintolaitteita. Tervetuloa kaikki vierailulle

TLDR:

MITÄ? Avoimet ovet

MISSÄ? Lakeuden Ursan observatoriolla (Tähtitornintie 74, Seinäjoki)

MILLOIN? Nyt sunnuntaina 26.11.2023 klo 16-18

MIKSI? Eikö olisi mukava katsella taivasta ja nähdä miltä ihan oikea tähtitorni näyttää ja mitä siellä tehdään

Ajat muuttuvat ja niin tekee ihmisetkin

Morjensta vaan kaikille jäsenille. Siitä alkaa olla pitkä aika, kun minäkin toimintaan tulin ja nyt olen ehtinyt olla puheenjohtajanakin jo niin monta vuotta, että en edes pysy laskuissa. Tässä välissä on tullut muutettua pariin kertaan ja yhteystietojakin on muuttunut.

Jotain vastaavaa on varmasti käynyt teillä kaikilla muillakin. Elämäntilanteet muuttuvat ja sen mukana yhteystiedot. Moni teistäkin on ollut mukana yli 10 vuotta jo. Olisi varmaan aika päivittää yhteystietoja meidän jäsenrekisteriimme. Mikäli ette muista milloin viimeksi päivititte yhteystietonne, niin sekin on hyvä syy päivitellä tilannetta. Jäsentietojen päivitykseen on meillä kätevä lomake, jonka voi täyttää osoitteessa: https://lakeudenursa.fi/jasenyys/jasentietolomake/

Viimeisemä, mutta ei vähäisempänä. Modernina nykypäivänä moni on alkanut suosimaan sähköpostiin tulevaa laskua paperisen sijaan. Paperinen posti kuitenkin tuo lisäkuluja yhdistykselle ja joitakin varmaan kiinnostaa ympäristöystävällisyyskin. Mikäli edelleen haluat paperisen laskun, niin se onnistuu edelleen, ei siitä hätäpäivää. Toivoisimme kuitenkin hallituksen puolesta, että mahdollisimman moni siirtyisi sähköiseksi, jos se on mahdollista. Sähköpostilaskun kanssa pitää toki olla hereillä, että lasku ei mene vahingossa roskapostiin.

Jäsenistöä toivotaan edelleen kerhoiltoihin vierailemaan, että saataisiin hieman aktiviteettiä ja erilaisia kokemuksia jakoon uudemmille jäsenillemme.

Kuu pimentyy osittain 28./29.10.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 28./29.10. nähdään osittainen kuunpimennys. Syvimmän pimennyksen hetkellä kuusi prosenttia Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa.

Viikonlopun kuunpimennys on helposti havaittavissa koko maassa, sillä Kuu on jo lähes 25 asteen korkeudella itäkaakossa pimennyksen alkaessa ja pysyttelee korkealla koko pimennyksen ajan.

Kuten kaikki kuunpimennykset, myös tämä alkaa ja loppuu heikosti havaittavana puolivarjopimennyksenä. Tällöin Kuu liikkuu maapallon avaruuteen heittämän puolivarjon alueella, eikä Kuun pinta tummene huomattavasti. Pimennys alkaa kello 21.02.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 22.35, kun Kuun reuna alkaa ajautua Maan avaruuteen heittämään tummaan täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Pimennyksen syvin hetki tapahtuu taivaalla kaakon suunnalla kello 23.14. Tällöin Kuun pinnasta noin 6 % on Maan täysvarjon peitossa.

Osittaisen vaiheen jälkeen pimennyksen päättää uusi puolivarjovaihe, jossa Kuu on enää Maan puolivarjossa, ja pimennyksen loppuosaa on vaikeaa havaita paljain silmin. Pimennys päättyy aamuyöllä kello 1.26.

Koska Kuu on korkealla pimennyksen aikaan, sitä voi mainiosti havaita vaikkapa vähän puustoisemmaltakin alueelta. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin. Tapahtuman seuraamiseen ei tarvita mitään apuvälineitä. Lisäksi aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter loistaa tähtimäisenä, kirkkaana pisteenä pimentyvän Kuun itäpuolella.

Lokakuun loput ovat tilastollisesti varsin pilvistä aikaa, joten sää saattaa estää pimennyksen havaitsemisen. Tämänkertaista tapahtumaa kuitenkin kannattaa havaita, jos mahdollista, sillä vuonna 2024 tapahtuu vain yksi niukka, aamuyölle ajoittuva kuunpimennys ennen täydellistä kuunpimennystä syyskuussa 2025.

Yhteys Amerikkojen rengasmaiseen auringonpimennykseen

Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu sattuu kulkemaan Maan avaruuteen heittämän varjon läpi, eli täysikuun aikaan sen ollessa taivaalla vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu jokaisen täysikuun aikaan, vaan Maan varjo pyyhkäisee yleensä Kuun yli tai ali. Toisinaan, kuten nyt, Maan syvin varjo peittää Kuun vain osittain.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys tapahtuu kaksi viikkoa Amerikkojen halki 14.10. kulkeneen rengasmaisen auringonpimennyksen jälkeen. Rengasmaisuus johtui siitä, että Kuu oli tuolloin soikealla radallaan kauimpana maapallosta. Tästä syystä se näytti hivenen keskimääräistä pienemmältä, eikä se siksi kyennyt peittämään Aurinkoa täydellisesti.

Jaksottaisuus puolestaan johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun Kuun rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen ja Kuu pääsee kulkemaan juuri Maan ja Auringon välistä. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon ennen kuin rata on kääntynyt siten, että pimennyksiä ei enää tapahdu — ennen kuin rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 21.02
Osittainen vaihe alkaa klo 22.35
Pimennys syvimmillään klo 23.14
Osittainen vaihe päättyy klo 23.53
Puolivarjopimennys päättyy klo 01.26

Juttu jaettu valtakunnallisen Ursan tiedotteesta. Kiitokset Anne Liljeströmmille tästä!

Syyskokous 22.10.2023 klo 17

Heips!

On taas se aika vuodesta kun yhdistyksellemme kokoontuu tähtitornille valitsemaan uusi hallitus ja samalla käydään lävitse ensivuoden toimintasuunnitelma ja talousarviota. Mikäli olisit kiinnostunut jostakin pestistä yhdistyksessämme, niin nyt on hyvä hetki tulla mukaan.

Lakeuden Ursan pestejä: Puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, rahastonhoitaja, 2x tilausnäytösvastaava, 4x hallituksen varsinaiset jäsenet, 4x hallituksen varajäsenet, ICT ja kotisivut, Somevastaava.

Olisi mukava kun pestit kiertäisivät, niin jäsenet saisivat kokemusta eri töistä ja siten virkistystä harrastukseen.

10§ Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

a. Valitaan kokouksen puheenjohtaja ja sihteeri sekä kaksi pöytäkirjantarkastajaa.
b. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus.
c. Hyväksytään kokouksen työjärjestys.
d. Hyväksytään seuraavan vuoden toimintasuunnitelma.
e. Määrätään seuraavan vuoden varsinaisten ja kannattajajäsenten jäsenmaksun suuruus. Jäsenmaksu voi olla erisuuri eri jäsenryhmille.
f. Päätetään hallituksen jäsenten ja toiminnantarkastajan/tilintarkastajan palkkioista.
g. Hyväksytään seuraavan vuoden talousarvio.
h. Valitaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.
i. Valitaan muut varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle.
j. Valitaan yksi tilintarkastaja ja varatilintarkastaja taikka yksi toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja.
k. Päätetään koollekutsumistavasta 7§:n rajoissa ja mahdollisista kokouskutsulehdistä.
l. Käsitellään muut mahdolliset esille tulevat asiat.

Tavalliseen tapaan Zoomissa etämahdollisuus:

ID: 488 229 4757

Zoomiin pääset menemällä netissä Zoomin omille pääsivulle. Yläpalkista klikkaat ”Join” nappia ja annat tuon koodin. Zoomi yrittää ladata ohjelmaa, mutta sen kun peruu ja klikkaa ruudun keskiosista nappia join in browser, niin mukaan pääsee hyppäämään myös selaimen kautta. Laitathan oman nimen sitä kysyttäessä, niin päästän sisälle sitä mukaa kun tunnistan porukkaa.

Tähtiharrastuspäivä 2023 toiminta

Tähtiharrastuspäivä lähestyy kovaa vauhtia ja olemme suunnitelleet pienimuotoista extrakerhoiltaa huomiselle 23.9.2023. Tapahtumaa ei mainosteta tämän erityisemmin.

Tapahtuma alkaa klo 19 ja päättyy klo 21. Tapahtuman alkupuolella pidetään pieni luento planeetoista, niiden kiertolaisista ja miten ne ovat päätyneet tämänhetkiseen tilaansa. Mahdollisuuksien mukaan osallistutaan valtakunnallisen Ursan livelähetykseen, joka striimataan heidän YouTube kanavalleen : https://www.youtube.com/@Ursanharrastustoiminta

Syyskauden kerhoillat ovat alkaneet

Syyskauden kerhoillat ovat jälleen alkaneet. Ensimmäinen kerhoilta oli keskiviikkona 23.8. ja seuraava jo ensi viikolla eli keskiviikkona 6.9. klo 18 alkaen.

Kerhoillat jatkuvat joka toinen keskiviikko samaan kellonaikaan aina marraskuun lopulle saakka, jolloin kerhoiltojen osalta pidetään pieni ”joulutauko”.

Kerhoillat pidetään tuttuun tapaan Sahannevan observatoriolla Seinäjoella osoitteessa Tähtitornintie 74.

Tervetuloa niin vanhat kuin uudetkin jäsenet!

Pyrimme syksyn aikana järjestämään myös yleisölle suunnattuja tapahtumia, näistä tiedotetaan täällä yhdistyksen kotisivuilla, sähköpostilistalla, Instagramissa ja muilla tavoin.

Extra kerhoilta varmistui

Hei kaikki!

Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että lupaamamme ylimääräinen kerhoilta järjestetään huomenna, 12.4.2023 klo 17-20. Huomioikaa, että tämä aika poikkeaa normaalista kerhoajasta.

Tämän lisätyn ajankohdan tarkoituksena on antaa uusille jäsenillemme enemmän aikaa koulutukseen ja perehdytykseen. Toivomme näkevämme teidät kaikki huomenna kerhoillassa!

Tervetuloa kerhoiltoihin – vanhat ja uudet jäsenet yhtä lailla!

Hei kaikille jäsenille ja miksei uusille tuttavuuksillekin! Kerhoiltoihin kaivattaisiin uusia ja vanhojakin juttukavereita. Oletko maksanut jäsenmaksua monta vuotta, muttei ole tullut käytettyä tähtitornilla. No nyt olisi mainio aika vierailla kerhoilloissa ennen kesätaukoa. Kerhoiltoja on tiedossa joka toinen keskiviikko vielä 5.4, 19.4, 3.5, 17.5 ja 31.5. Pääsisäisen tienoolla 12.4 saatetaan pitää extra kerhoilta, jonka toteutuminen selviää ensiviikolla tapahtumakalenterista.

Mikäli enemmän porukkaa saadaan säännöllisesti mukaan kerhoiltoihin, niin voimme siirtyä viikottaisiin iltoihin. Kerhoilloissa tavallisesti toimitellaan aiheesta ja aiheen ohi. Tarjotaan apua ja koulutusta laitteistojen kanssa.

Hei kaikki jäsenet ja tervetuloa myös uusille tuttavuuksille! Kerhoiltoihin toivomme lisää osallistujia, sekä uusia että vanhoja juttukavereita. Jos olet maksanut jäsenmaksua useita vuosia, mutta et ole vielä käynyt tähtitornilla, nyt on oiva tilaisuus tulla mukaan ennen kesätaukoa. Kerhoiltoja järjestetään joka toinen keskiviikko seuraavina päivinä: 5.4, 19.4, 3.5, 17.5 ja 31.5. Pääsiäisen aikoihin 12.4 saatamme pitää ylimääräisen kerhoillan, jonka toteutuminen varmistuu ensi viikolla tapahtumakalenterista.

Jos kerhoiltoihin saadaan säännöllisesti enemmän osallistujia, voimme siirtyä viikottaisiin tapaamisiin. Kerhoilloissa keskustellaan aiheesta ja sen vierestä, ja tarjolla on myös apua sekä koulutusta laitteistojen käyttöön liittyen.