Täydellinen kuunpimennys 27./28.7.2018

Täydellinen kuunpimennys näkyy Heinäkuun 27./28. päivien välisenä yönä. Pimennys sinänsä näkyy hyvin, mutta Kuu on varsin matalalla horisontissa – Helsingissä syvimmän vaiheen aikaan Kuu on vain 6° ja Oulussa vain 2° korkeudella horisontista. Aivan pohjoisimmassa Suomessa Kuu ei ole täydellisen vaiheen aikaan edes vielä noussut.

Pimennys näkyykin parhaiten Etelä-Suomessa ja kehnointen Utsjoella, missä Kuu vain käväisee horisontin yläpuolella.

Kuunpimennys kestää useampia tunteja, joten sitä voi seurata niin paljain silmin, kiikarilla, kaukoputkella kuin kamerallakin vallan mainiosti. Täysin pimentynyt Kuu on punertava johtuen Maan ilmakehästä taittuneesta Auringon valosta, joka valaisee Kuuta.

Pimennyksen kulku yöllä 27/28.7. on seuraavanlainen:

Puolivarjopimennys alkaa klo 20.15
Osittainen vaihe alkaa klo 21.24

Kuu nousee Helsingissä klo 21.52
Aurinko laskee Helsingissä klo 22.03
Täydellinen vaihe alkaa klo 22.30
Kuu nousee Oulussa klo 22.37
Aurinko laskee Oulussa klo 22.51
*Pimennys syvimmillään klo 23.22*
Kuu nousee Utsjoella klo 0.00
Täydellinen vaihe päättyy klo 0.13
Osittainen vaihe päättyy klo 1.19
Puolivarjopimennys päättyy klo 2.29

Kuunpimennys Seinäjoella Sahannevan observatoriolla 4.3.2007 klo 1:21

3 kommenttia artikkeliin ”Täydellinen kuunpimennys 27./28.7.2018”

  1. Näyttää pahasti siltä, että kuunpimennyksen osalta tämä ilta on aikalailla tässä. Koko itäinen taivaanranta on pilvien peitossa eikä muillakaan taivaanosilla ole paljon selkeitä alueita. Sen verran kuitenkin, että on edes jotain toivoa valaisevista yöpilvistä, jos niitä esiintyy tänään.

  2. Torni on auki ja pj päivystää siellä jos vain pilvet väistyisivät! Erillistä mainosta ei lehdessä ole mutta Ilkan jutussa asia mainitaan!!

  3. Olispa ollut hienoa, jos tavallisillekin ihmisille olisi tähtitorni ollut kuunpimennyksen aikaan auki ja siitä olisi mainostettu! Olisi ollut seurallekin ja kenties uusille harrastajille oiva tilaisuus tutustua toisiinsa ja tähtiharrastukseen

Kommentointi on suljettu.