Kesäpäivänseisaus to 21.6.2018

Torstaina 21.6. klo 13:07 on kesäpäivänseisaus eli yö on pohjoisella pallonpuoliskolla lyhyimmillään ja päivä pisimmillään. Kesäpäivänseisauksen aikaan Aurinko on 23,5° taivaanekvaattorin pohjoispuolella eli Aurinko on pohjoisimmillaan. Etelä-Suomessa Aurinko nousee etelässä ollessaan 54° ja Utsjoellakin 44° korkeudelle horisontista.

Tänä vuonna kesäpäivänseisaus osuu siis miltei juhannukseksi, sillä juhannusaatto on perjantaina 22.6. Todellista keskikesän juhlaa.

Ellei juhannusyönä keksi muuta mielekästä tekemistä, niin silloin voi kilpailla siitä, kuka onnistuu löytämään kaikki Kesäkolmion tähdet (Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair). Lyyran Vega on helpoimmin löydettävissä ja sen avulla voi yrittää tavoittaa muita kahta tähteä.

Perusvirhe Vegan etsimisessä on se, että sitä yleensä etsii liian alhaalta. Kannattaakin suosiolla kohottaa katse lähes ylöspäin, jolloin Vegan valontuikahdukset todennäköisimmin osuvat verkkokalvolle.

Paras hetki Kesäkolmion tähtien etsimiseen on luonnollisesti silloin, kun valoisa kesäyö on syvimmillään eli noin klo 1-1:30 tienovilla. Havainnot ja mahdolliset kuvat kannattaa raportoida Taivaanvahtiin.

Suunnilleen heinäkuun puolivälin jälkeen Pohjanmaankin korkeuksilla kannattaa jo vakavasti aloitella valaisevien yöpilvien metsästystä. Jos lomamatka suuntautuu Etelä-Suomeen, siellä valaisevia yöpilviä voi yrittää nähdä jo tässäkin vaiheessa kesää, sillä taivas on siellä himpun verran tummempi kuin omalla leveyspiirillämme.

Tähän aikaan vuodesta Maan varjo näkyy läpi koko yön, joten selkeänä yönä sitäkin kannattaa kuvata. Maan varjo on se tummanpuhuva alue vastakkaisella puolella taivasta kuin mihin Aurinko on laskenut.

2 kommenttia artikkeliin ”Kesäpäivänseisaus to 21.6.2018”

  1. Kiitos ilmoituksesta. Tuossa on niin sanotusti päässyt käymään ”vanhanaikaiset” kun tekstiä on riittävän monta kertaa korjattu ja editoitu uusiksi, jolloin muutama sana on jäänyt pois välistä. Nyt korjattu.

  2. Ylläpidon aloitus ”Torstaina 21.6. klo 13:07 on kesäpäivänseisaus eli yö on pohjoisella pallonpuoliskolla pisimmillään.” tarkottanee asian olevan juuri päinvastoin eli että yö on LYHIMMILLÄÄN ja päivä puolestaan pisimmillään.

    Näin ymmärrän asian ”ei-tähtitieteilijänä”.

    ”Vielä on kesää jäljellä”

Kommentointi on suljettu.