Yleisölle suunnattuja näytöksiä järjestetään toistaiseksi rajoitetusti resurssipulan vuoksi - lähinnä kerhoiltojen yhteydessä.

Tähtinäyttäjien vähyyden vuoksi yleisölle suunnattuja tähtinäytöksiä on pidetty pääosin joka toinen keskiviikko yhdistyksen kerhoiltojen (HUOM! Varmista aina yhdistyksen kalenterista, milloin näytöksiä järjestetään - ellei kalenterissa ole erikseen mainintaa näytöksestä, sellaista ei järjestetä) yhteydessä Sahannevan observatoriolla (Tähtitornintie 74, Seinäjoki) tähtinäytöskaudella. Tähtinäytöskausi on lokakuun alusta marraskuun loppuun ja helmikuusta maaliskuun loppuun seuraavasti:

Tähtinäytökset

Syyskaudella:

Lokakuu klo 19 - 20
Marraskuu klo 18:30 - 20

Kevätkaudella:

Helmikuu klo 18:30 - 20
Maaliskuu klo 19 - 20

HUOM!: NÄYTÖKSILLÄ ON SÄÄVARAUS! Pilvisellä tai puolipilvisellä säällä taivaalta ei näe yhtään mitään. Lisäksi yli -15°C pakkasella näytöstä ei järjestetä, sillä havaintotilassa vallitsee sama lämpötila kuin ulkona. Yleisönäytökset ovat maksullisia muilta paitsi Lakeuden Ursan jäseniltä, hinnasto jäljempänä tällä sivulla.

Jos vierailuryhmä saapuu yleisönäytökseen, ryhmää veloitetaan tilausnäytöshinnaston mukaisesti. Lisäksi ryhmän saapumisesta on ilmoitettava etukäteen.

Aurinkonäytökset

Keväisin ja syksyisin, kun Aurinko on vielä illalla näkyvissä, pidetään tähtinäytösten sijasta aurinkonäytöksiä, joissa yleisö voi ihailla omaa lähitähteämme turvallisesti yhdistyksen aurinkosuotimella varustetulla teleskoopilla. Myös aurinkonäytösten järjestäminen kannattaa varmistaa kalenterista.

Kevätkaudella:

Huhtikuu klo 18:30 - 19:30
Toukokuu klo 18:30 - 19:30

Syyskaudella:

Elokuu klo 18:30 - 19:30
Syyskuu klo 18:15 - 19

HUOM!: NÄYTÖKSILLÄ ON SÄÄVARAUS! Pilvisellä tai puolipilvisellä säällä taivaalta ei näe yhtään mitään. Lisäksi yli -15°C pakkasella näytöstä ei järjestetä, sillä havaintotilassa vallitsee sama lämpötila kuin ulkona. Yleisönäytökset ovat maksullisia muilta paitsi Lakeuden Ursan jäseniltä, hinnasto jäljempänä tällä sivulla.

Teemanäytökset

Mikäli tähtitaivaalla näkyy jotain erikoista (kirkas komeetta, pimennys tai vastaavaa), observatoriolla voidaan järjestää tällöin erikoisnäytöksiä ajankohtaiseen teemaan liittyen.

Näytösmaksut

Näytösmaksuilla rahoitetaan Sahannevan observatorion toimintaa ja laitteiston ylläpitoa.

  • Aikuiset 7 €
  • Alle 18-vuotiaat 5 €
  • Alle 7-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi!
  • Lakeuden Ursan jäsenet ilmaiseksi!

Huomioitavaa:

  • Yleisönäytösvieraiden toivotaan varaavan mukaansa sopiva tasaraha.
  • Pankki- ja luottokortit eivät käy maksuvälineenä observatoriolla.
  • Näytöksiin kannattaa pukeutua kunnolla, mieluummin ylipukeutuen kuin liian vähän.
  • Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä, mistä seikasta vanhempien on syytä valistaa jälkikasvuaan. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla/huoltajalla.

Pukeutuminen ja käyttäytyminen tähtitornilla

Tähtitornille pukeutuminen

Näytökset pidetään tähtitornilla, jossa tornin ja yhdistyksen toiminnan esittely tapahtuu melko normaalilämpöisissä sisätiloissa. Kaukoputkella kuitenkin katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Vaatetuksen tulisi olla leudollakin säällä sellainen, että puolentunnin tai tunnin seisoskelu kylmässä ei aiheuta viluntunnetta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä ja talvella varustaudutaan kuten -30 asteen pakkaseen (korkeintaan kesällä tai alkusyksystä voi olla muutamia iltoja, jolloin saattaa pärjätä pelkällä T-paidalla). Erityisesti jalkineiden tulisi olla lämpöä pitävät paksupohjaiset kengät.

Käyttäytyminen observatoriolla

Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä. On vanhempien / huoltajien velvollisuus huolehtia, että myös alaikäiset noudattavat näitä sääntöjä. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla tai viime kädessä vanhemmilla/huoltajalla. Lakeuden Ursa ei vastaa mahdollisista henkilövahingoista.