Keväällä ja loppukesästä, kun Aurinko on illalla vielä näkyvissä, Sahannevan observatoriolla (Tähtitornintie 74, Seinäjoki) järjestetään Aurinkonäytöksiä Lakeuden Ursan kerhoiltojen yhteydessä.

Aurinkonäytöksissä yleisö voi ihailla omaa lähitähteämme turvallisesti yhdistyksen aurinkosuotimella varustetuilla teleskoopeilla. Mikäli taivaalla on näkyvissä muita havaittavia kohteita (Kuu, planeettoja), myös niitä voidaan samassa yhteydessä katsella. Aurinkonäytösten järjestäminen kannattaa varmistaa kalenterista.

Kevätkaudella:

Huhtikuu klo 18:30 - 19:30
Toukokuu klo 18:30 - 19:30

Syyskaudella:

Elokuu klo 18:30 - 19:30
Syyskuu klo 18:15 - 19

HUOM!: näytöksillä on säävaraus! Pilvisellä tai puolipilvisellä säällä taivaalta ei näe yhtään mitään. Lisäksi yli -15°C pakkasella näytöstä ei järjestetä, sillä havaintotilassa vallitsee sama lämpötila kuin ulkona. Yleisönäytökset ovat maksullisia muilta paitsi Lakeuden Ursan jäseniltä, hinnasto alla:

Näytöshinnasto

  • Aikuiset 7 €
  • Alle 18-vuotiaat 5 €
  • Alle 7-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi!
  • Lakeuden Ursan jäsenet ilmaiseksi!

Näytösmaksuilla rahoitetaan Sahannevan observatorion ja sen laitteiston ylläpitoa ja hankintoja.

Huomioitavaa:

  • Yleisönäytösvieraiden toivotaan varaavan mukaansa sopiva tasaraha.
  • Pankki- ja luottokortit eivät käy maksuvälineenä observatoriolla.
  • Näytöksiin kannattaa pukeutua kunnolla, mieluummin ylipukeutuen kuin liian vähän.
  • Tähtitornissa on herkkiä laitteita, jyrkkiä portaita ja pitkä matka maahan, joten kaikenlainen kiipeily ja juoksentelu tähtitornin sisällä tai rakenteiden päällä on ehdottomasti kiellettyä, mistä seikasta vanhempien on syytä valistaa jälkikasvuaan. Mahdollinen korvausvelvollisuus on aina vahingon aiheuttajalla/huoltajalla.

Tähtitornille pukeutuminen

Näytökset pidetään tähtitornilla, jossa tornin ja yhdistyksen toiminnan esittely tapahtuu melko normaalilämpöisissä sisätiloissa. Kaukoputkella kuitenkin katsellaan tähtitornin havaintotasolla, jossa vallitsee ulkolämpötila. Vaatetuksen tulisi olla leudollakin säällä sellainen, että puolentunnin tai tunnin seisoskelu kylmässä ei aiheuta viluntunnetta.