Maanantaina 9.5.2016 Merkurius kulki Auringon pinnan yli klo 14-22 välisenä aikana. Useat tähtiharrastusyhdistykset ympäri Suomea järjestivät tahoillaan ylikulkunäytöksiä, näin myös Lakeuden Ursa.

Lakeuden Ursan ylikulkunäytöksen päätapahtuma järjestettiin Seinäjoella pääkirjasto Apilan parkkipaikalla klo 14-18 välisenä aikana, jonka jälkeen näytös siirrettiin Sahannevan observatoriolle. Alkuperäinen suunnitelma oli olla kirjaston pihalla klo 19 saakka, mutta yleisön määrä väheni viimeisen tunnin aikana sen verran paljon, että siirtymistä aikaistettiin tunnilla.

Sahannevan observatoriolla Merkuriuksen ylikulkua tarkkailtiin suunnilleen klo 20 saakka, jonka jälkeen Aurinko ja Merkurius alkoivat olla sen verran matalalla, että tapahtuman kuvaaminen ja katselu alkoivat olla jo hankalaa ilmakehän häiriöiden vuoksi, joten portit sulkeutuivat klo 20:15 kun ei yleisöäkään paikalle enää eksynyt.

Kirjaston pihalla Merkuriuksen ylikulkua kävi katsomassa useampi sata kävijää, Sahannevan observatoriolla noin parikymmentä.

Merkuriuksen ylikulkunäytös Seinäjoella kirjaston pihalla. Kuva: Antti-Pekka Alanko-Luopa
Merkuriuksen ylikulkunäytös Seinäjoen kirjaston pihalla. Kuva: Antti-Pekka Alanko-Luopa