Vuonna 2016 näkyy useampia mielenkiintoisia tapahtumia taivaalla, joiden päivämäärät kannattaa merkitä hyvissä ajoin muistiin ja varata aikaa niiden havaitsemiseen.

Heti alkuvuodesta eli tammikuun 9. päivänä Venus ja Saturnus ovat lähellä toisiaan aamuhämärän aikaan. Planeettojen väli on tuolloin ainoastaan 5’ (kaarisekuntia) eli noin 1/6 Kuun läpimittaa. Planeetat ovat taivaalla näin lähekkäin hyvin harvoin, joten mikäli keliolosuhteet suinkin sallivat, kannattaa kohtaamista valokuvata.

Tammikuussa taivaalla on nähtävillä myös kohtalainen kiikarikomeetta, C/2013 US10 Catalina, joka nousee jo joulukuun alkupuoliskolla näkyviin pohjoiselle pallonpuoliskolle. Komeetta oli marraskuun 15. lähimmillään Aurinkoa ja on joulukuun alussa matalalla aamutaivaalla, mutta nousee koko ajan ylemmäs yötaivaalle. Vuodenvaihteen tienovilla komeetta on lähellä Karhunvartijan Arcturus-tähteä, ja tammikuun puolivälissä se löytyy Otavan kauhan tähtien läheltä. Komeetan kirkkaus tulee olemaan noin 5.5-6.5 magnitudia joulu-tammikuun aikana. Lisätietoja komeetan näkymisestä löytyy Tähdet ja avaruus –lehden numerosta 8/2015 sivulta 73.

Toukokuun 9. päivänä tapahtuva Merkuriuksen ylikulku Auringon pinnan yli lienee eräs vuoden näyttävimmistä tapahtumista taivaalla. Ylikulku tapahtuu klo 14:12-21:41 välisenä aikana eli se kestää lähes kahdeksan tuntia!

Merkurius on huomattavasti pienempi planeetta kuin Venus ja sijaitsee lähempänä Aurinkoa, joten aivan yhtä näyttävää spektaakkelia Merkuriuksen ylikulusta ei kannata odottaa kuin mitä Venuksen ylikulut 2004 ja 2012 olivat, mutta siitä huolimatta tämä on vuoden kohokohta. Merkurius näkyy Auringon pintaa vasten lähinnä isohkona 'pisteenä' siinä missä Venus on kunnon pyöreä täplä.

Mahdollisuuksien mukaan Sahannevan observatoriolle pyritään järjestämään havaintotilaisuus harrastajille niin yhdistyksen laitteilla kuin harrastajien omillakin välineillä. Mahdollisesta yleisönäytöksestä keskusteltaneen kevään aikana. Seuraava Merkuriuksen ylikulku on 11.11.2019, jolloin siitä näkyy vain alku. Edellinen Suomessa näkynyt Merkuriuksen ylikulku oli 7.5.2003.

Mitä tulee toukokuun 9. päivän säähän, viimeisten 13 vuoden tilastojen mukaan Etelä-Pohjanmaalla on mahdollisuus selkeään säähän 38 % ja puolipilviseen 15 %, joten optimistisesti arvioiden havaintomahdollisuudet ovat noin 53 %:n luokkaa.

Syyskuun 16. päivän iltana Suomessa näkyy Kuun puolivarjopimennys klo 19:53-23:56. Kuun puolivarjopimennystä on melko hankala havaita, sillä Kuun toisen reunan tummenemista ei välttämättä kovin helposti huomaa.